Uit elkaar gaan
Uit elkaar gaan kan financiële gevolgen hebben, ook voor uw pensioen. Het is verstandig om duidelijke afspraken te maken over pensioen. Zo weet u waar u aan toe bent als u gaat scheiden.
Het verschil tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen
Bij het verdelen van uw pensioen zijn er twee soorten pensioenen: ouderdomspensioen en partnerpensioen. Ouderdomspensioen is het pensioen dat u opbouwt voor uzelf. Dit pensioen keren we uit als u zelf met pensioen gaat. Partnerpensioen bouwt u op voor uw partner. Uw partner ontvangt dit pensioen als u overlijdt. Gaat u uit elkaar? Dan noemen we partnerpensioen voor uw ex-partner bijzonder partnerpensioen.
Verdeling van uw pensioen
Gaat u scheiden? Dan heeft uw ex-partner volgens de wet standaard recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u opbouwde tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het verdelen van het ouderdomspensioen noemen we verevening. U mag het pensioen ook anders verdelen. Leg uw afspraken over verevening altijd vast in de huwelijkse voorwaarden, het partnercontract of in het scheidingsconvenant. Nadat u uw pensioen heeft verevend wordt uw ouderdomspensioen lager. Maakt u zich zorgen over uw pensioen? Overleg dan met een financieel adviseur.
Soms gebeurt het dat een notaris of advocaat het onderscheid vergeet te maken tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen. Wilt u niet verevenen en wilt u ook niet dat uw ex-partner na de scheiding recht heeft op bijzonder partnerpensioen? Dan moet u dat duidelijk vermelden in uw scheidingsconvenant. Staat dit er niet in? Dan kunnen we uw afspraken over pensioen niet uitvoeren en moet u dit toch nog zelf regelen.
Uitvoering van de verevening
De verevening van het ouderdomspensioen hangt af van uw situatie; of u getrouwd was, een geregistreerd partnerschap had of samenwoonde. Daarnaast bepalen eventuele afspraken die u heeft gemaakt hoe het ouderdomspensioen wordt verevend. In onderstaand overzicht ziet u de verschillen tussen de beëindiging van een huwelijk of geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract.
Scheiden of einde geregistreerd partnerschap |
Einde van uw samenlevingscontract |
U geeft de scheiding door aan uw gemeente. Uw gemeente geeft dit door aan ons |
U geeft zelf aan ons door dat u uw samenlevingscontract heeft beëindigd |
U kunt zelf met uw ex-partner afspraken maken over de verdeling van uw ouderdomspensioen |
Uw ex-partner heeft standaard géén recht op een deel van uw ouderdomspensioen. U kunt hierover onderling wel afspraken maken |
We reserveren standaard bijzonder partnerpensioen voor uw ex-partner |
We reserveren standaard bijzonder partnerpensioen voor uw ex-partner |
Scheiden of einde geregistreerd partnerschap
Als u gaat scheiden of uw geregistreerd partnerschap beëindigt, reserveren wij standaard eerst bijzonder partnerpensioen voor uw ex-partner. Uw ex-partner kan hier ook van afzien. Over de verevening van het ouderdomspensioen kunt u zelf onderling afspraken maken. Geeft u uw afspraken binnen twee jaar aan ons door? Dan voeren wij de afspraken voor u uit. Stuur ons hiervoor het overheidsformulier ‘Mededeling van scheiding ivm verdeling van ouderdomspensioen’ binnen 2 jaar na de scheidingsdatum.
Wilt u andere afspraken maken dan de wettelijke standaardverdeling? Stuur dan ook een kopie van uw scheidingsconvenant mee of een kopie van de huwelijkse of partnervoorwaarden.
Einde van uw samenlevingscontract
Gaat u uit elkaar en had u een samenlevingscontract? Dan hoeft u uw ouderdomspensioen niet te verdelen. Als u samenwoonde heeft uw ex-partner standaard géén recht op een deel van uw ouderdomspensioen. U kunt hierover onderling wel afspraken maken. Let op: wij voeren die afspraken niet uit en zorgen niet voor de uitbetaling.
Uw ex-partner heeft wel recht op het bijzonder partnerpensioen. Dit pensioen ontvangt hij of zij van ons na uw overlijden.
Wat geeft u aan ons door?
Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap en gaat u uit elkaar? Dan geeft u dit aan uw gemeente door. Uw gemeente laat ons weten dat u bent gescheiden. Als u een samenlevingscontract had, dan geeft u zelf aan ons door dat u uit elkaar gaat. Woont u in het buitenland en gaat u uit elkaar? Dan geeft u dat altijd zelf aan ons door.
Vragen over uw pensioen?
Wij helpen u verder.
050-582 7997
spin@tkppensioen.nl