Marktontwikkelingen mei 2022

De maand mei werd op de financiële markten wederom gekenmerkt door de oorlog in Oekraïne, oplopende inflatie en rente, en (de bestrijding van) het coronavirus in China. Het accent verschoof echter wat naar de rente. Beleggers vrezen dat centrale bankiers de beleidsrente snel zullen laten stijgen, wat de groei van de economie in gevaar kan brengen. Zelfs cryptomarkten lijken te lijden te hebben onder de stijgende rente; zo zakte de bitcoin bijvoorbeeld door de grens van USD 30.000. Grondstoffen liepen in de breedte verder op, zelfs 10% of meer voor olie, gas en graan.

Aandelen

Hoewel de markten redelijk beweeglijk waren de afgelopen maand, bleef de brede aandelenindex MSCI World redelijk dicht bij huis met een daling van 1,4%. Hierbij deed Europa het relatief het best (-0,8%); opkomende markten (-1,1%) bleven daar bij in de buurt. Noord-Amerika deed het wat minder met een negatief rendement van -1,7%. De positieve uitschieter was Latijns-Amerika met een positief rendement van 6,5%. Daarbij deden waardeaandelen (+0,4%) het ook in mei beter dan groeiaandelen (-3,5%). Vanwege hogere olie- en gasprijzen was de energiesector de best presterende sector deze maand (+10,3%). De dreigende lagere economische groei of zelfs recessie deed de aan consumenten gelieerde sectoren geen goed (-4,9%).

Obligaties

De ontwikkelingen gaan snel op de rente- en inflatiemarkten, de volatiliteit is daarbij hoog. Hoewel de inflatie(verwachting) in mei wat terug liep, stegen in Europa de rentes en spreads bij staatsobligaties en andere vastrentende waarden. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 0,18% tot 1,12%. In de VS echter daalde de 10-jaarsrente met 0,09% naar 2,85%. De risico opslag voor minder risicovolle en meer risicovolle bedrijfsobligaties stegen tot 1,60% (+0,10%) en 4,79% (+0,28%) respectievelijk, wat negatieve rendementen opleverde voor de maand mei.