Veelgestelde vragen

Gaat de Pensioenplanner standaard uit van uitruil naar 70% partnerpensioen?

Nee, de planner gaat standaard uit van geen uitruil. Wilt u een deel van uw ouderdomspensioen uitruilen voor 70% partnerpensioen? Kies dan bij uitruilen voor 'ja'.

Wat is het verschil in de pensioenbedragen tussen de Pensioenplanner en op de Home pagina van MijnSPIN?

In de Pensioenplanner rekenen we met het SPIN pensioen plus de AOW en eventuele overige inkomsten die u zelf heeft toegevoegd. Het bedrag dat u daar ziet is bovendien netto. Op de homepagina ziet u een inschatting van wat u bruto aan pensioen van SPIN kunt verwachten.

Zijn de gevolgen van mijn scheiding zichtbaar in de Pensioenplanner?

Als u uw ouderdomspensioen verdeeld heeft met uw ex-partner(s) dan rekent de Pensioenplanner voor DB met het pensioen na verdeling. Voor DC rekent de planner met het kapitaal voor verdeling. De planner toont niet welke bedragen voor uw ex-partner(s) zijn. Dit kunt u terug zien op uw jaarlijks pensioenoverzicht.

Ik ben uit dienst bij IBM / Kyndryl en zie dat de inschatting door SPIN van het uitgavenbedrag nogal laag is vastgesteld. Klopt dat wel?

Nee, omdat u uit dienst bent, wordt dit bedrag niet meer goed vastgesteld . De planner rekent namelijk met het huidige salaris en dat gegevens ontbreekt. U kunt beter zelf een bedrag voor de uitgaven invullen via de tab ‘uitgaven aanpassen’ in de planner.

De Home pagina van MijnSPIN geeft inzicht of ik straks op mijn pensioendatum genoeg pensioen heb. In de Pensioenplanner kan ik dat ook terugzien. De bedragen zijn echter anders. Hoe kan dat?

De inschatting of u straks genoeg pensioen heeft, halen de Pensioenplanner en de Home pagina uit een andere rekenbron. Dat hebben we voor nu zo ingericht omdat dit de snelste responstijd geeft, maar deze bedragen zouden gelijk moeten zijn. Bij het door ontwikkelen van de planner, zullen we dit punt oppakken.

Ik wil mijn partner, waar ik mee samenwoon, aanmelden voor partnerpensioen. Hoe doe ik dat?

Dit kunt u doen in MijnSPIN bij Direct regelen. Om uw partner aan te kunnen melden hebben we ook een samenlevingsovereenkomst nodig. Via Documenten uploaden kunt u deze naar ons opsturen.